Биография

Проф. Вили Младенов Лилков е роден във Видин на 6 април 1955 г. Женен, с трима сина.

Образование и научна кариера

Завършва гимназия в паралелка с физико-математически профил. След спечелване на подборния кръг за Международна олимпиада по физика за средношколци е приет във Физическия факултет на Софийския университет без конкурсен изпит. Завършва университета със специалност „Инженерна физика“ и специализация „Ядрена техника“ през 1980 г.

През 1984 г. печели конкурс за асистент в катедра „Физика“ при Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. От 1986 г. е старши асистент и главен асистент от 1988 г.

През 1989 г. спечелва конкурс за задочна докторантура по неутронна физика в Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика – БАН към Ядрения реактор ИРТ-2000. Защитава докторската си дисертация на тема „Спектромер за поляризирани неутрони и изследване на аморфни магнитни ленти“ през 1994 г.

От 1998 г. е доцент, а от 2011 г. е професор в МГУ. Ръководител е на катедрата по физика от 1999 г. до 2015 г. Повече от 20 години е член на Академичния съвет на МГУ.

Водил е лекции и упражнения на общо над 5000 редовни и задочни студенти по дисциплините Обща физика и Атомна и ядрена физика.

През 2018 г. защитава голям докторат на тема „Хидратация на цименти с минерални добавки и структура на втвърдените циментови пасти“ и получава научната спепен доктор на науките.

Специализира в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна (Русия) и в Техническия университет в Делфт (Нидерландия). Има признати две изобретения, автор е на над 80 научни публикации в България и чужбина.

Награди

Вили Лилков е носител на почетния знак на Столична община.

През 2017 г. получава наградата „Антим I“ на Видинската митрополия за активна обществена дейност.

През 2021 г. е удостоен с наградата „Шофар“ на Организацията на евреите в България „Шалом“ за книгата „Доблест и наказание“.

Отличен е с годишната награда на Портал „Култура“ в категория Хуманитаристика за 2022 г. Носител на грамота за най-четен автор на научна и научно-популярна литература на Столична библиотека през същата година.

Носител е на спортни медали и отличия, в т.ч. и на почетен медал за принос в развитието на СК „Левски“ – София.

Носител е на награда „За принос в развитието и утвърждаването на МГУ „Св. Иван Рилски“, както и на награди за развитието на спорта в МГУ.

Многократно е отличаван за принос в развитие на читалищното дело в София и др.

Политическа кариера

От 1994 г. е член на СДС. Последователно е секретар, зам.-преседател, председател на районната организация на СДС в столичния район „Триадица“ и зам.-председател на СДС – София.

Съучредител е на партия Демократи за силна България (2004), председател на ДСБ – Триадица (2004 – 2013) и председател на ДСБ – София (2013 – 2017).

От 1999 г. е общински съветник в СОС в продължение на четири последователни мандата. От 2011 г. е зам.-председател на СОС.

През 2014 г. е избран за народен представител в 43-то НС от листата на Реформаторския блок в 25-и МИР (София).

През 2015 г. е кандидат за кмет на София от Реформаторския блок. Получава 9,62% от гласовете и заема второ място.

Книги

Вили Лилков е автор на учебници по Обща физика, Атомна физика и Ядрена физика и на ръководства за лабораторни упражнения и сборници със задачи по физика за студенти.

Задълбочено изследва архивни документи, отнасящи се до близкото минало на България. Автор и съавтор е на книгите „Бивши хора“ „Погубената България“, „Доблест и наказание“, „Стопанските абсурди на българския комунизъм“ и „Наши хора“.

В спорта

От 13-годишна възраст играе баскетбол, капитан е на юношеския отбор на Видин. По време на задължителната военна служба играе в отбора на армейската школа в Сливен.

Като студент е състезател в баскетболния отбор на Софийския университет. После играе в отбора на „Химик“ (Видин) във Висшата баскетболна лига („А“ републиканска баскетболна група).

Основател и председател е на първата Национална баскетболна асоциация за аматьори в България – НБА. Председател е на детския спортен клуб „Триадица“. Два мандата е член на Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол. Съосновател на Южноевропейската баскетболна конференция. Съосновател е и на Спортния клуб на МГУ „Св. Иван Рилски“ и председател на БК „Академик – МГУ“. Член на УС на Спортния клуб на Софийския университет.