Кандидати за общински съветници

Вили Младенов Лилков

101

Кандидат за кмет на Град София

Кандидат за общински съветник

Образование и научна кариера

Завършва гимназия в паралелка с физико-математически профил. След спечелване на подборния кръг за Международна олимпиада по физика за средношколци е приет във Физическия факултет на Софийския университет без конкурсен изпит. Завършва университета със специалност „Инженерна физика“ и специализация „Ядрена техника“ през 1980 г.

През 1984 г. печели конкурс за асистент в катедра „Физика“ при Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. От 1986 г. е старши асистент и главен асистент от 1988 г.

През 1989 г. спечелва конкурс за задочна докторантура по неутронна физика в Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика – БАН към Ядрения реактор ИРТ-2000. Защитава докторската си дисертация на тема „Спектромер за поляризирани неутрони и изследване на аморфни магнитни ленти“ през 1994 г.

От 1998 г. е доцент, а от 2011 г. е професор в МГУ. Ръководител е на катедрата по физика от 1999 г. до 2015 г. Повече от 20 години е член на Академичния съвет на МГУ.

Водил е лекции и упражнения на общо над 5000 редовни и задочни студенти по дисциплините Обща физика и Атомна и ядрена физика.

През 2018 г. защитава голям докторат на тема „Хидратация на цименти с минерални добавки и структура на втвърдените циментови пасти“ и получава научната спепен доктор на науките.

Специализира в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна (Русия) и в Техническия университет в Делфт (Нидерландия). Има признати две изобретения, автор е на над 80 научни публикации в България и чужбина.

Награди

Вили Лилков е носител на почетния знак на Столична община.

През 2017 г. получава наградата „Антим I“ на Видинската митрополия за активна обществена дейност.

През 2021 г. е удостоен с наградата „Шофар“ на Организацията на евреите в България „Шалом“ за книгата „Доблест и наказание“.

Отличен е с годишната награда на Портал „Култура“ в категория Хуманитаристика за 2022 г. Носител на грамота за най-четен автор на научна и научно-популярна литература на Столична библиотека през същата година.

Носител е на спортни медали и отличия, в т.ч. и на почетен медал за принос в развитието на СК „Левски“ – София.

Носител е на награда „За принос в развитието и утвърждаването на МГУ „Св. Иван Рилски“, както и на награди за развитието на спорта в МГУ.

Многократно е отличаван за принос в развитие на читалищното дело в София и др.

Политическа кариера

От 1994 г. е член на СДС. Последователно е секретар, зам.-преседател, председател на районната организация на СДС в столичния район „Триадица“ и зам.-председател на СДС – София.

Съучредител е на партия Демократи за силна България (2004), председател на ДСБ – Триадица (2004 – 2013) и председател на ДСБ – София (2013 – 2017).

От 1999 г. е общински съветник в СОС в продължение на четири последователни мандата. От 2011 г. е зам.-председател на СОС.

През 2014 г. е избран за народен представител в 43-то НС от листата на Реформаторския блок в 25-и МИР (София).

През 2015 г. е кандидат за кмет на София от Реформаторския блок. Получава 9,62% от гласовете и заема второ място.

Книги

Вили Лилков е автор на учебници по Обща физика, Атомна физика и Ядрена физика и на ръководства за лабораторни упражнения и сборници със задачи по физика за студенти.

Задълбочено изследва архивни документи, отнасящи се до близкото минало на България. Автор и съавтор е на книгите „Бивши хора“ „Погубената България“, „Доблест и наказание“, „Стопанските абсурди на българския комунизъм“ и „Наши хора“.

В спорта

От 13-годишна възраст играе баскетбол, капитан е на юношеския отбор на Видин. По време на задължителната военна служба играе в отбора на армейската школа в Сливен.

Като студент е състезател в баскетболния отбор на Софийския университет. После играе в отбора на „Химик“ (Видин) във Висшата баскетболна лига („А“ републиканска баскетболна група).

Основател и председател е на първата Национална баскетболна асоциация за аматьори в България – НБА. Председател е на детския спортен клуб „Триадица“. Два мандата е член на Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол. Съосновател на Южноевропейската баскетболна конференция. Съосновател е и на Спортния клуб на МГУ „Св. Иван Рилски“ и председател на БК „Академик – МГУ“. Член на УС на Спортния клуб на Софийския университет.

Ивайло Христов Йонков

102

Кандидат за общински съветник

Ивайло Йонков е кандидат за общински съветник

Ивайло Йонков е роден в София. С висше образование – икономист. Дълги години в частния бизнес, предприемач. Бивш общински съветник от ДСБ, председател на Комисията за контрол на бюджета на Столична община. Учредител на КОД. Председател на предизборния щаб на Синя София.
Ивайло активно участва в обществения и политически живот за отстояването на демократичните и евроатлантически ценности. За него Синя София остава единственото обединение за дясно мислещите хора на местните избори 2023 г.

Иван Георгиев Сотиров

103

Кандидат за общински съветник

Кандидат за общински съветник

Роден е в София на 29.07.1963 г. Завършил е Софийската математическа гимназия и Техническия университет – София, като магистър, машинен инженер.
Като кмет на столичния район „Средец“ в периода 2003-2005г. актува Борисовата градина за публична общинска собственост и инициира решение на Столичния общински съвет за запазването на публичния характер на всички държавни и общински имоти в парка. Пресича домогванията на сенчестия бизнес към зелените площи и публичните пространства. Осуетява изграждането на бизнес сграда върху архитектурния паметник „Къщата на Яблански“ и не допуска през своя мандат унищожаването на нито един архитектурен паметник.
През 2011г., като заместник кмет по обществен ред и сигурност на Столична община, организира въвеждането на първата структура на общинска полиция в България.
Бил е народен представител от СДС в 37 и 40 Народно събрания, в които е бил член на Комисия по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство.
В 40 НС е вносител на 13 законопроекта, включително и на проект за промяна на Конституцията за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление. Приети са негови предложения за правото на районите да получават 30% от приходите от управление и продажба на имоти, които са под тяхно разпореждане и за правото на кметовете да актуват имотите за общински без да искат от областните управители да ги отписват като държавна собственост. Прието е негово предложение за забрана на корупционната практика с т.н. заменки на държавни и общински имоти с частни лица, включително и на земи от горския фонд.
В 37 НС е  вносител на 5 законопроекта, включително и на първия проект на Закон за местните финанси, който е приет на първо четене, но поради предсрочното прекратяване на мандата на парламента не е приет на второ четене. Има и повече от 10 предложения за изменение на закони. Защитава волята на гражданите от жк. „Левски-В“, жк. „Левски-Г“ и квартал „Левски“ – тогава над 17 хиляди граждани да се върнат към район „Подуяне“.

Росен Георгиев Елезов

104

Кандидат за общински съветник

Росица Желязкова Рачева

105

Кандидат за общински съветник

Николай Иванов Радулов

106

Кандидат за кмет на Район Илинден

Кандидат за общински съветник

Ирена Валентинова Тодорова

107

Кандидат за общински съветник

Ирена Тодорова е бакалвър по политически науки на френски език, магистър по дипломация и международни отношения, доктор по политически науки и преподавател в  НБУ, изпълнителен директор на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Има множество научни публикации. От 2014 до 2016 е съветник в Министерството на образованието и науката,  а през 2016 и 2017 е съветник в МвНР

Като общински съветник ще работи за превръщането на София в център на културен и събитиен туризъм; за увеличаване на бюджета за култура;
обособяване на културни пространства – квартали с идентичност; портал за култура; бранд „София“.

Валерия Александрова Кардашевска-Ранчева

108

Кандидат за общински съветник

Валерия Кардашевска, кандидат за общински съветник

Валерия Кардашевска е доктор по „Театрознание и театрално изкуство“ и доцент в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Организира и участва в обучения и семинари посветени на личностното развитие, с насоченост към усъвършенстване на комуникационните умения. Нейните програми и обучителни модели се ползват както за групови така и за индивидуални обучения.

Вече повече от двадесет години помага на хора с различни професии и интереси да развият и усъвършенстват презентационните си умения. Работи като консултант с различни компании и корпорации за подобряване на вътрешната и външната комуникация, презентационните умения и похватите при общуването.

Преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ по дисциплините – „Публична реч“, „Техника на говора“ и „Ораторско изкуство“. Научните ѝ интереси са свързани с гласът като основно изразно средство в комуникацията – публична, междуличностна, он лайн, виртуална. Автор е на книги и статии посветени на гласово-говорния тренинг и усъвършенстването на говорните умения.

Валерия Кардашевска е кандидат за общински съветник с визия за адекватна културна политика неразривно свързана с образованието, околната среда и икономическото и социалното развитие на столицата, с децентрализиране и равен достъп до културни и образователни програми и събития за всички жители и гости.

Иван Руменов Тодоров

109

Кандидат за кмет на Район Изгрев

Кандидат за общински съветник

Иван Р. Тодоров e доктор по организация и управление в здравеопазването (Медицински университет Варна), магистър по здравен мениджмънт (Бургаски университет „Проф. Асен Златаров“), магистър по политически мениджмънт (Софийски университет „Св. Климент Охридски“) и бакалавър по политология (Софийски университет „Св. Климент Охридски“). Административен директор е на една от най-големите АГ болници и инвитро клиники в България – Медицински комплекс „Д-р Щерев“

Има 13 години опит в сферата на здравния мениджмънт и общественото здравеопазване. Началото на кариерата си започва Болница „Д-р Щерев“ и през 2018 поема позицията на административен директор на. От 2015 г. заема поста на изпълнителен директор на холдинговото дружество Медицински комплекс „Д-р Щерев“ АД. Преди да се насочи към здравеопазването 10 години е икономически и политически анализатор и консултант последователно към Либералния политологичен институт и Political Capital България. От учредяването през 2015 г. до днес е член на Управителния съвет, а от 2021 г. и заместник-председател на Българска болнична асоциация .

Иван Тодоров е главен асистент в Бургаския държавен университет „Проф. Асен Златаров“, където преподава серия от дисциплини, свързани с публичното здравеопазване, организацията на медицинската помощ и здравния мениджмънт. Има много публикации във водещи български и международни ежедневници и научни издания, автор е на една книга.

Кандидат за общински съветник и кандидат за кмет на район Изгрев с визия и експертиза за организация и управление на секторите на здравеопазването, образованието и социалната политика на общинско ниво.

Христина Христова Велчева

110

Кандидат за общински съветник

Христина Христова, кандидат за общински съветник

Христина Христова е доктор по социология /ИССИ-София/ и магистър по философия /СУ“Кл.Охридски“/. Трудовият й стаж е в неправителствения сектор и държавното управление. Има богат опит в неправителствения сектор в областта на дейности за интегриране на хората с увреждания и възрастните хора, социалните услуги, както и богат опит в публичния сектор в социалната политика – социално осигуряване, социална закрила, пазар на труда, професионално образование, социален диалог, политики за децата и семейството. Заемала е позициите на заместник-министър, министър, народен представител, член на Европейския парламент.

Участвала е в редица изследвания в социалната област. Има множество статии в областта на социалната политика и социалната работа. Има множество участия в международни форуми в областта на човешките права, помощните технологии, социалното и здравно осигуряване.

От 20 години преподава в Софийския университет, в специалността „Социална педагогика и социално дело“, курсовете по социална политика и социална работа с възрастни и хора с увреждания. Председател е на Института за семейна политика.

Христина Христова е кандидат за общински съветник с визия за развитие на социалните услуги за деца, възрастни и хора с увреждания; за модерна жилищна политика за младите хора и уязвимите групи; за развитие на човешки ресурси, адекватни на потребностите на икономиката; за достъпна обществена среда.